Jídlo nám dodává VEG8 – vegetariánské obědy a odpolední svačiny, a sice za cenu 85 Kč za den.
HISTORIE
Byly časy, kdy oběd vařívala v jurtě vždy jedna z průvodkyň, zatímco druhá pečovala o děti. Později se u vaření a dovážky jídla střídali rodiče. Děti si tento režim velmi rychle oblíbily a měl jednoznačně dobrý vliv na jejich stravovací návyky a chování. Protože když vaří vaše máma, chlubíte se tím v kolektivu a málokdo z ostatních pak jídlo odmítá se slovy „fuj“.
Na podzim 2017 nám jídlo vařili a dováželi zaměstnanci Lakšmanny. Když ale nachumelilo a příjezdovou cestu do školky pokryla ledová krusta, z Lakšmanny odmítli dál přijíždět.
Tak nastaly gastro‑galeje pro Radka, který se jakožto nadšený amatérský kuchař rozhodl věnovat své volné nepracovní chvilky právě vaření a pro školku připravoval jídlo na každý den.
REŽIM
V Mišpuli společně jíme třikrát denně. Dopolední svačinu si přinášejí děti z domu zpravidla v plastových krabičkách. Při nepříznivém počasí svačíme v domečku, když je venku hezky, jíme v terénu. Dopolední svačina probíhá kolem desáté hodiny.
Zhruba o tři hodiny později je oběd. Obědváme výhradně v zázemí, pokud tedy nejsme na výletu a nemáme „sebáky“. V zimě jíme v kuchyňce zděného domku, za tepla vynášíme stolky a židle na zahradu. Čas od času máme polní kuchyni a vaříme na ohni v kotlíku.
Odpolední svačinu probíhající kolem čtvrté odpolední hodiny zajišťuje taky školka. Někdy bývá chleba s pomazánkou, jindy ovoce, semtam nějaká sladká buchta, bábovka nebo štrúdl.
DODAVATEL
Od dubna nám jídlo dováží bistro VEG8CAFÉ. Třebaže žádné z našich dětí se nestravuje vegetariánsky, dovážené pokrmy jsou bezmasé. VEG8CAFÉ má jako svou vizi rozšiřování vegetariánského a veganského pohledu na svět z ekologického a etického hlediska. Vaří ze sezónních surovin od lokálních dodavatelů a snaží se přitom produkovat co nejméně odpadu.
Informace o aktuálních cenách obědů a svačin, stejně jako údaje týkající se jejich úhrady brzy doplníme.
VAŘÍME SAMI
Čas od času si vaříme sami. Nebo pečeme. Při krájení, strouhání, loupání, míchání děti trénují jemnou motoriku a většinou co si společně navaříme, to si i s větším gustem sníme. Připravujeme obědy i svačiny. Sušenky, chleba, preclíky, polívky, pizzu, guláš s tempehem…
PRAVIDLA
Jídlem neradi plýtváme, proto dětem nandáváme nejdřív malé porce k ochutnání a až když pokrm projde schvalovacím procesem, tak přidáme. Když jíme venku, obsluhují se děti samy, vevnitř dávají jídlo do misek většinou průvodkyně.
Pokud děti jídlo nechtějí, nabídnou zbytek své porce ostatním. K dojídání po sobě navzájem je samozřejmě nenutíme, ale zároveň je vedeme k tomu, že jde o lepší variantu než vyhodit jídlo na kompost.
Stejně tak jim prostřednictvím osobního příkladu ukazujeme, jak prima může být podělit se s někým o svou svačinu donesenou z domu. Při dopoledních jídelních pauzách tak často sdílíme, ochutnáváme navzájem a vyměňujeme jako na tržišti. A průvodkyně zároveň chrání stydlivější děti, aby si nenechaly svačinu spást pochtívajícími jedlíky.