Jídlo nám dodává VEG8 – vegetariánské obědy a odpolední svačiny, a sice za cenu 100 Kč za den.
REŽIM
V Mišpuli společně jíme třikrát denně. Dopolední svačinu si přinášejí děti z domu zpravidla v plastových krabičkách. Při nepříznivém počasí svačíme v domečku, když je venku hezky, jíme v terénu. Dopolední svačina probíhá kolem půl desáté.
Zhruba o tři hodiny později je oběd. V mrazech jíme v kuchyňce zděného domku, za příznivějšího počasí v přístřešku na zahradě.
Odpolední svačinu probíhající kolem třetí odpoledne zajišťuje taky školka. Někdy bývá chleba s pomazánkou, jindy ovoce s buchtou, nebo sladká kaše.
DODAVATEL
Jídlo nám dováží brněnské vege bistro VEG8CAFÉ. Třebaže žádné z našich dětí se nestravuje vegetariánsky, dovážené pokrmy jsou bezmasé. Strava obsahující maso vyžaduje takové hygienické standardy, které nemůžeme splnit. VEG8 má jídelníček založený na obilovinách, luštěninách a zelenině. Pokud vaše dítě není zvyklé na pohanku, nebo cizrnu, může chvilku trvat, než se na nové jídlo adaptuje.
VAŘÍME SAMI
Čas od času si vaříme sami. Nebo pečeme. Při krájení, strouhání, loupání, míchání děti trénují jemnou motoriku a většinou co si společně navaříme, to si i s větším gustem sníme. Připravujeme obědy i svačiny. Sušenky, chleba, preclíky, trdelníky, placky…
PRAVIDLA
Jídlem neradi plýtváme, proto dětem nandáváme nejdřív malé porce k ochutnání a až když pokrm projde schvalovacím procesem, tak přidáme. Když jíme venku, obsluhují se děti samy, vevnitř dávají jídlo do misek většinou průvodkyně.
Pokud děti jídlo nechtějí, nemusí je sníst celé. K dojídání nenutíme, ale motivujeme k ochutnávání.
Stejně tak jim prostřednictvím osobního příkladu ukazujeme, jak prima může být podělit se s někým o svou svačinu donesenou z domu. Při dopoledních svačinkových pauzách tak často sdílíme, ochutnáváme navzájem a vyměňujeme jako na tržišti. A průvodkyně zároveň chrání stydlivější děti, aby si nenechaly svačinu spást pochtívajícími jedlíky.
HISTORIE
Byly časy, kdy oběd vařívala v jurtě vždy jedna z průvodkyň, zatímco druhá pečovala o děti. Později se u vaření a dovážky jídla střídali rodiče. Děti si tento režim velmi rychle oblíbily a měl jednoznačně dobrý vliv na jejich stravovací návyky a chování. Protože když vaří vaše máma, chlubíte se tím v kolektivu a málokdo z ostatních pak jídlo odmítá se slovy „fuj“.
Na podzim 2017 nám jídlo vařili a dováželi zaměstnanci Lakšmanny. Když ale nachumelilo a příjezdovou cestu do školky pokryla ledová krusta, z Lakšmanny odmítli dál přijíždět.
Tak nastaly gastro‑galeje pro Radka, který se jakožto nadšený amatérský kuchař rozhodl věnovat své volné nepracovní chvilky právě vaření a pro školku připravoval jídlo na každý den.